Vispārējo augstākā līmeņa domēnu nākotne. Jauno domēnu popularitāte. (2. daļa)

Interneta pārvaldības organizācija ICANN 2013. gada beigās uzsāka vienu no lielākajiem pasākumiem pēc interneta rašanās – jauno vispārējo augstākā līmeņa domēnu (gTLD) ieviešanu, papildinot jau pierasto .com, .org, .edu u.c. saimi.

Pirmajā rakstā par šo tēmu tika aplūkots paveiktais jauno gTLD ieviešanā. Šajā rakstā tiks apspriesta šo jauno gTLD popularitāte. Citos rakstos būs par kompāniju zīmolu gTLD izmantošanu, par jauno gTLD reģistru uzturētāju tirgus iekarošanas problēmām un par nākamā gTLD reģistrācijas raunda organizēšanu.

Cik populāri ir jaunie gTLD?

Visvienkāršāk jauno gTLD popularitāti ir vērtēt pēc katrā jaunajā domēnā reģistrēto domēna vārdu skaita. 2017. gada pirmā ceturkšņa dati rāda, ka jaunajos gTLD bija reģistrēti 25,4 miljoni otrā līmeņa domēna vārdu, kas veido 7,7 procentus no visiem reģistrētajiem vārdiem. Salīdzināt reģistrāciju skaitu 15 biežāk izmantotajos domēnos var nākamajā tabulā.

Lai mēģinātu precīzāk novērtēt jauno gTLD nozīmīgumu, Bils Harcers izpētīja, cik daudz vietņu no šiem domēniem parādās miljons visapmeklētāko vietņu (VAV) sarakstā, ko publicē kompānija Alexa Internet, Inc. Šie rezultāti 15 jaunajiem gTLD ar visvairāk reģistrācijām ir redzami tabulā. Tabulā ir parādīta vieta, kuru sarakstā ieņem pati populārākā šī domēna vietne, kā arī šīs vietnes adrese un informācija, ko var iegūt, pieslēdzoties šai vietnei, vai paziņojumi, ja pieslēgšanās no Latvijas neizdodas. Jāatzīst, ka šīs tabulas skaitļi mainās katru dienu un jāuztver kā aptuveni, kuri dod tikai vispārēju priekšstatu.

Apmeklējumu intensitātes salīdzinājumam var piebilst, ka Latvijas domēnā .lv visvairāk apmeklētākās 3 vietnes ir google.lv, kura ieņem 1298. vietu pirmajā miljonā, ss.lv – 3565. vietu, bet inbox.lv ir 4016. Vietne http://www.rank2traffic.com/, balstoties uz Alexa datiem, aprēķina aptuveno pieslēguma sesiju skaitu šīm vietnēm. Viņiem iznāk, ka google.lv ir 44 miljoni pieslēgumu mēnesī (jūnijā), ss.lv 11,3 miljoni, bet inbox.lv 14, 6 miljoni. Pēc pielietotās aprēķinu metodikas kaut kā ir sanācis, ka vietnei inbox.lv ir vairāk pieslēgumu sesiju nekā ss.lv, kaut arī tā tiek novērtēta kā biežāk apmeklēta vietne.

Kā redzams tabulā, pie 6 adresēm nav izdevies pieslēgties, kas nav pārāk raksturīgi populārākajām vietnēm. Tabulā ir dotas atbildes, ko ģenerē pārlūks Firefox. Citu pārlūku atbildes ziņojumi var atšķirties, bet būtība paliek tāda pati – pieslēgties neizdodas. Viens no iemesliem var būt, ka attiecīgā vietne jau ir beigusi darboties. Piemēram. pieslēdzoties pie 17450.xyz ar Firefox, vispār nekas nenotiek un nekāds paziņojums neparādās, bet Opera paziņo, ka vietne nestrādā. Daži vietņu noslodzes novērtējuma avoti ziņo, ka šis domēns tiek pārdots. Tāpat šie avoti gandrīz visām šīm nepieejamām vietnēm uzrāda visvairāk apmeklējumu no Indijas, kas liek domāt, ka vairākas vietnes nav pieejamas Latvijā, bet citur tomēr ir.

Vēl pārlūks Opera min arī citu iemeslu, jo par vietni supersuis.men zina pateikt, ka tā nevarot garantēt drošu pieslēgumu, jo neatbalsta nevienu parastā SSL drošības protokola versiju, bet kaut kādu citu protokolu. Bet ir arī pavisam ļauni gadījumi. Tā weevah2.top patiesībā ir vietne, kura satur dažādus sludinājumus, un pie tās pieslēdz speciāls vīruss. Ja kādam notiek pieslēgšanās pie šīs vietnes, jāceļ trauksme un šis vīruss no datora jāiznīdē. Pa tiešo pie šīs vietnes pieslēgties neizdodas. Acīmredzot šis vīruss ir diezgan izplatīts, spriežot pēc augstās vietas, ko šī vietne ieņem visapmeklētāko vietņu sarakstā (apmēram 1,9 miljoni pieslēgumu dienā).

Līdzīga situācija bija arī ar vietni windows-driver-42717.win, uz kuru arī nosūtīja reklāmas izplatīšanas vīruss. Pirms kāda laika šī vietne tika uzrādīta kā populārākā vietne domēnā .win, bet tagad tā jau ir iznīdēta. Cerams, ka tāds liktenis gaida arī weevah2.top, kaut arī šīs vietnes likvidācija kavējas.

Kopumā vērtējot, jaunie domēni nav mainījuši jau par tradicionālu kļuvušo populārāko vai pieprasītāko interneta saturu. Tādi paši filmu piedāvājumi ar apšaubāmu autortiesību ievērošanu, pornogrāfija, tirdzniecība… Un dažreiz arī apdraudējumi.