Kā top nelietīgi piedāvājumi reģistrēt domēna vārdus?

Šajā portālā nesen tika publicēti raksti par domēnu vārdu izmantošanu slikto zēnu darbībā. Bet viss jau netika pastāstīts. Par ķīniešu blēdību domēna vārdu jomā (Chinese domain scam) atgādināja Endrjū Alemana (Andrew Allemann) raksts, kurā viņš izklāsta savu pieredzi ar šo diezgan izplatīto blēdību, par kuru internetā daudzi žēlojas. E.Alemana gadījumam izrādījās arī neliela saistība ar Latviju.

E.Alemans saņēma e-pastu no kādas ķīniešu kompānijas, kura apgalvoja, ka, reģistrējot domēna vārdus un zīmolus. Atklātā tekstā gan šīs kompānijas nosaukums netika pieminēts. Kompānijas pārstāvis Jerry Chan pavēstīja, ka kompānija SIQL Global Ltd gribot pie viņiem reģistrēt zīmola vārdu brainstormlabs un attiecīgos domēna vārdus ar Ķīnu saistītos augstākā līmeņa domēnos .cn, .hk u.c. Bet kompānija esot noskaidrojusi, ka E.Alemans jau ir reģistrējis domēna vārdu brainstormlabs.com un tagad gribot zināt, vai E.Alemans piekrīt, ka šādas reģistrācijas notiek.

Šī E.Alemana saņemtā vēstule ir pilnīga dvīņu māsa vēstulei, kuru nedaudz agrāk saņēma LU MII.

(Lai apskatītu attēlu pilnā izmērā, lūdzu, klikšķiniet uz tā)

Atšķirība ir tikai tāda, ka šo vēstuli ir parakstījis sen mirušā kinoaktiera Brūsa Lī vārda brālis un interesi par lumii zīmolu esot izrādījusi cita, lai gan arī “globāla” firma – RALO Global Ltd.  Tāda kompānija RALO patiešām eksistē, bet RALO Global internetā gan sevi neparāda, tāpat kā SIQL Global.

Abās vēstulēs minētie telefona numuri un pasta adrese pilnīgi sakrīt. Šie dati atbilst Ķīnas domēna vārdu reģistrētāja IQCS Securlty Accreditations, Hefei pilsētas filiālei, saskaņā ar viņu mājas lapu. Mājas lapa izskatās pilnīgi normāla un tajā tiek apgalvots, ka šī kompānija reģistrē domēna vārdus gandrīz visā Austrumāzijā. Aizdomīgā kļūda nosaukumā Securlty (Security vietā), liek domāt par kādu viltus kompāniju, kura grib sevi “iesmērēt” īstās IQCS Security Accreditations vietā. Tomēr izskatās, ka īstās kompānijas ar tādu nosaukumu tomēr nav. Aizdomas, ka tā ir viltus kompānija, kas reāli nekādas reģistrācijas neveic, apstiprina dati par šīs kompānijas mājas lapas domēna iqcs.org.cn, Brūsa Lī adreses domēna iqcs-accreditations.cn un citu līdzīgu domēnu – kā iqcs-nic.com.cn, iqcs-securlty.cn reģistrācijām. Tie visi ir anonīmi reģistrēti 2017. gada 4. februārī uz vienu gadu, lai gan kompānijas mājas lapa apgalvo, ka darbība ir uzsākta 2008. gadā.

LU MII atstāja šo piedāvājumu bez ievērības, kā tas ir jādara visiem, kuri saņem šāda veida vēstules. Toties E.Alemans uzsāka saraksti ar vēstules autoriem, lai uzzinātu vairāk par viņu nodomiem. Pēc neilgas sarakstes viņš saņēma piedāvājumu reģistrēt 11 domēna vārdus, kas satur brainstormlabs ar paplašinājumiem .asia, .cn, .tw, .in un .hk par ļoti augstu cenu – 35 vai 65 dolāri gadā, kas ir apmēram trīs četras reiz augstāk nekā legālajās reģistratūrās. Turklāt minimālais reģistrācijas periods tika prasīts 5 gadi. Kopsummā par 11 vārdiem uz 5 gadiem iznāk samaksāt 3125 dolārus. Zinātāji smejas, vēderu turēdami, par viņu papildu piedāvājumu vēl arī reģistrēt (nav gan zināms, kur) zīmola vārdu ‘brainstormlabs’ par nieka 180 dolāriem.

Pilnīgi acīmredzams, ka šādu vēstuļu izsūtīšana ir globāla mēroga pasākums. Pašu vēstuļu ģenerēšanu būtu iespējams automatizēt, bet lētticīgo upuru atrašana globālā mērogā tomēr varētu būt roku darbs. Var apbrīnot Brūsa Lī un viņa kolēģu izcilās darba spējas, ja jau viņi varēja sameklēt pat LU MII, kuru pazīst Latvijas interneta pasaulē, bet Austrumāzijā par to ir dzirdējuši… nu, bail minēt, bet varbūt nemaz nav dzirdējuši. Acīmredzot tādu, kuri uzķeras, ir pietiekami daudz, lai padarītu šo nodarbi rentablu.

Der atgādināt, ka domēna vārdu reģistratūrās darbinieki nesēž un negaida, kamēr kāds pieteiksies uz reģistrāciju – tas notiek automātiski, aizpildot tiešsaistes formu. Resursu, lai noteiktu, vai pieteiktais domēna vārds nav kompānijas nosaukums vai zīmola vārds kaut kur pasaulē, reģistratūrām nav. Vispārējais princips – kas pirmais piesakās, tas arī reģistrē. Ja kāds ir paspējis reģistrēt kompānijas nosaukumu pirms pašas kompānijas ar mērķi pēc tam to izdevīgi notirgot šai kompānijai, tad viņam šo vārdu var attiesāt, ja pierāda viņa ‘ļaunos nodomus’.

Tādi, kas reģistrē svešu uzņēmumu nosaukumus ar ļaunu nolūku, tiešām eksistē. Tāpēc katram uzņēmumam ir jāapsver, kuros no daudzajiem augstākā līmeņa domēniem sevi reģistrēt. Ja kāds ir izlēmis reģistrēt savu domēna vārdu Ķīnas .cn, tad visvienkāršāk ir konsultēties šī domēna reģistra uzturētāja CNNIC mājas lapā, vai arī sameklēt reģistratūru ICANN datu bāzē InterNIC ar visām reģistratūrām. Tur var atrast kādu ar vislabāko piedāvājumu, piemēram, nicenic.net reģistrē domēnā .cn par apmēram 7 dolāriem gadā. Protams, lielākā daļa reģistratūru pieļauj reģistrēšanu uz vienu gadu.

Bet prastiem blēžiem ticēt nevajag.