Kā pasargāt sevi no domēna vārdu zagļiem?

standing-out-2

Tāpat kā par drošību uz ielas vai mājās, arī par domēna vārdu vispirmām kārtām atbildīgi esam mēs katrs pats. Tādēļ ir īpaši svarīgi apzināties dažus vienkāršus drošības pasākumus, kurus ikviens var veikt, lai aizsargātu savus vai savu klientu domēnu vārdus.

NIC mārketinga un komunikācijas daļas vadītāja Dana Ludviga skaidro, ka “visbiežāk .LV domēna vārdi tiek izkrāpti tīri cilvēcīgas nevērības vai naivas uzticības dēļ, pavirši kārtojot savstarpējos dokumentus vai veicot domēna vārda pirkšanu vai pārdošanu. Tādēļ aicinu ikvienu attiekties pret domēna vārdiem ar vērību, jo ne velti tie tiek dēvēti par 21. gadsimta nekustamo īpašumu!”

Tādēļ, lai pasargātu sevi no zagļiem, ir jāsāk ar to, ka jāievēro astoņi vienkārši drošības ieteikumi, kas noderēs ikvienam domēna vārdu lietotājam:

  1. Domēna vārda kontaktpersonu ierakstiem ir jābūt precīziem un aktuāliem. Ja ir iespējams, norādiet atsevišķu kontaktu krīzes gadījumiem.
  2. Turiet savu konta informāciju (lietotāja identitāti, paroles vai citus akreditācijas datus) privātu un drošu.
  3. Izvēloties Reģistratūru, izvērtējat tās darbības atbilstību Jūsu vajadzībām (klientu apkalpošanas darba laiks, reakcijas laiks, piedāvātie servisi, citu klientu atsauksmes).
  4. Pārbaudiet, vai Jūsu domēna vārda reģistratūra ir .LV reģistra turētāja (NIC) sadarbības partneris un ievēro labas prakses vadlīnijas. Oficiālo .LV Reģistratūru saraksts pieejams https://www.nic.lv/lv/registrars.
  5. Jāiepazīst un jāiekļauj sava domēna vārda tehniskie konfigurācijas dati sava uzņēmuma drošības un nepārtrauktības politikas dokumentā.
  6. Izglītojiet savu personālu, veicinot izpratni par domēna vārda nolaupīšanu un tā iespējamām sekām. Atceraties, ka Jūsu datu autentifikācija, pieprasot domēna vārda datu maiņu, tiek veikta Jūsu pašu drošības dēļ.
  7. Pārbaudiet, vai WHOIS norādītā informācija par Jūsu uzņēmuma domēna vārdiem ir norādīta korekti.
  8. Veicot domēna vārda pārdošanas vai pirkšanas procedūras, esiet vērīgi un uzmanīgi – sakārtojiet attiecīgo dokumentāciju, lai nerastos strīdu gadījumi nākotnē.